Sunday, September 5th 2010, 8:44pm UTC+2

You are not logged in.

• Login
  • Register

1

Wednesday, March 4th 2009, 1:21pm

Popularne zgłoszenia błędów i odpowiedzi na nie

przez zespół Szafa & Valmag spisane.

Q: Mam wykupioną Moc Poszukiwacza, a przychód z ekspedycji jest mniejszy niż 125% minimum.
A: Podane minimum już uwzględnia dodatkowe +25% uzyskane dzięki zakupowi Mocy Poszukiwacza.

Q: Nie mogę wystawiać ani przyjmować ofert handlowych w grze.
A: Nie można wystawiać ofert ani dokonywać transakcji handlowych na giełdzie gdy miasto zostanie zaatakowane w ciągu najbliższej pół godziny.

Q: Nie mogę wysyłać wiadomości prywatnych w grze, otrzymuję tylko komunikat o przekroczeniu maksymalnej pojemności skrzynki, a przecież wszystkie PW zostały przeze mnie usunięte...
A: Pamiętaj, że oprócz skrzynki odbiorczej masz jeszcze skrzynkę nadawczą oraz katalog "Śmietnik". Do śmietnika trafiają wszystkie wiadomości kasowane z poziomu listy, zatem by pozbyć się ich na dobre musisz jeszcze opróżnić kosz - póki to nie zostanie zrobione, to te wiadomości nadal będą Ci zalegać na skrzynce i zajmować jej pojemność.

Q: Nie mam dostępu do kryształów konstruktora/kreatora/...
A: Zapewne posiadasz tak dużo kryształów, że zajmują one więcej niż jedną stronę w spisie. Zmień stronę (klikając na strzałki bądź liczby pod spisem) a następnie wybierz stosowną zakładkę. W przypadku wielu stron spisu konieczne może być powtarzanie operacji aż do trafienia na tę właściwą.

Q: Moja armia została zniszczona, mimo że była wysłana na SWB poza miasto...
A: SWB nie powoduje fizycznego wyjścia armii z miasta - wojska wysłane na SWB należy traktować jak "zablokowane" na przedpolu i uczestniczące we wszystkich bitwach odbywających się w mieście. Dlatego też SWB nie jest metodą na darmowe chowanie armii.

Q: Nie udało mi się ukończyć etapu misji, chociaż nakazane miasto zostało przeze mnie okradzione/sterroryzowane/...!
A: Zwróć uwagę na wskazówkę do misji: Pamiętaj, że akcja musi być wykonana Twoim delirykiem, musi się rozpocząć i zakończyć w trakcie trwania misji - nie wystarczy samo wysłanie Deliryka. Oznacza ona, że akcja musi być wykonana Twoim delirykiem, czyli samodzielnie, a nie cudzym delirykiem ani nawet armią zawierającą Twojego deliryka. Misję ma wykonać sam jeden Twój deliryk. Jeśli spróbujesz wykonać misję w inny, niezgodny ze wskazówką sposób, to pozostanie ona niezaliczona.

Ponadto należy zwracać uwagę na fakt, iż często występuje więcej niż jedna ruina o tej samej nazwie. Dlatego akcje należy wykonywać bezpośrednio z panelu misji, bądź sprawdzać (chociażby po punktacji) czy wybrana z satelity/listy ruina jest tą właściwą.

Q: Po wgraniu nowej wersji zupełnie nie działa mi tak fundamentalna rzecz jak...!
A: Najpierw wyloguj się, wyczyść stare ciasteczka i pamięć podręczną (cache) przeglądarki, a potem zaloguj znów i sprawdź czy problem nadal występuje. Każda nowa wersja to szansa na nowe, oryginalne błędy, lecz sporo przypadków "błędów" wynika z używania starych, niekompatybilnych danych do nowej wersji.

Q: Dlaczego nie dostałem kryształu za poleconego gracza?!
A: Pamiętaj, że kryształ przyznawany jest za 5000 punktów za miasto (a nie za całość, czyli punktacja za deliryka nie liczy się tutaj), z opóźnieniem maksymalnie 24 godzin od przeliczenia w którym polecany gracz uzyskał punkty. Pamiętaj także o limicie 3 kryształów za polecenie w ciągu 31 kolejnych dni oraz o fakcie, iż nie można polecać samego siebie, tzn. własnego konta na innym Świecie.

Q: Byłem w hibernacji, a mimo to moje miasto zostało zaatakowane?!
A: Opóźniony atak, wysłany przed Twoja hibernacją, normalnie dochodzi do miasta i bitwa odbywa się według zwykłych zasad. Sytuacja ta jest także opisana w regulaminie gry.

Q: [s1 - s8] Wygrałem bitwę, ale to mój wróg wykonywał atak w fazie propagandy wojennej i ataku mentalnego. Dlaczego?
A: Atak mentalny i oraz propaganda wojenna są wykonywane przez gracza, który wygrał fazę konwencjonalną (jego suma sił ataku i obrony po fazie konwencjonalnej była wyższa). Do końcowego wyniku bitwy uwzględniana jest jednak także siła obrony przed atakiem propagandowym/mentalnym obu graczy, a także siła propagandy i ataku mentalnego obu graczy – także gracza który nie wykonywał ataku w tych fazach. Ostateczna suma wszystkich sił (atak i obrona, wszystkie faktycznie odbyte w bitwie fazy) wskazuje na ostatecznego zwycięzcę bitwy (nie musi być to więc strona która wygrała pierwsza fazę).

Q: Akcje nie kończą się – gra zawiesza się i widzę komunikat KONIEC.
A: Prawdopodobnie serwer jest przeciążony lub trwają prace serwisowe – jeśli sytuacja trwa dłużej niż 30 minut – zgłoś błąd przez formularz.

Q: Dlaczego moje armie idące do ruin zawróciły w środku nocy?
A: System automatycznej wymiany ruin na nowe zakłada wymianę losowej części ruin co dzień podczas nocnego backupa serwera – dlatego też nocne ataki na ruiny są ryzykowne.

Q: Gra zacięła się o północy/między 3:30 a 5:30 w nocy i przez to nie udało mi się obronić przed atakiem/kradzieżą, żądam wyrównania poniesionych strat.
A: Przeliczenie punktów o północy oraz prace konserwacyjne w nocy są zdarzeniami regularnymi i podanymi do wiadomości publicznej. Można się do tego przygotować albo ryzykować trafienie, na własną odpowiedzialność. Refundacja nie przysługuje.

Q: Technologie zaawansowane nie działają na mojego Evangeliona/Cuthula.
A: Najprawdopodobniej jednak działają – ich wpływ widać natomiast dopiero po uformowaniu armii, nie w karcie oddziału. Utwórz testowo armię z jednego Evangeliona/Cuthula i sprawdź jej parametry.

Q: Nie przyrastają mi zasoby w hibernacji, co się dzieje?
A: Zasoby w hibernacji przyrastają jedynie przez pierwsze trzy dni urlopu, w wymiarze 50% normalnych przyrostów.

Q: Moja armia idąca z misją "przekaż" do kolegi nagle zawróciła gdy mnie nie było przy komputerze. Żądam zwrotu!
A: Najprawdopodobniej miasto kolegi zostało hibernowane. W takich przypadkach wszelkie armie/jednostki innych graczy idące z misją "przekaż" do tego miasta zostają odwołane do właścicieli. To prawidłowe działanie gry, zwrot nie przysługuje.

Q: Nie dostałem jednostek przejętych propagandą, chociaż w raporcie jest napisane że je dostałem.
A: Najprawdopodobniej mówisz o Evangelionach/Cuthulach. Zwróć uwagę na zapis w nawiasie - "przechwyt niemożliwy". Oznacza to, że po stronie wykonującej atak propagandowy zabrakło odpowiednio wysokiego fenomenu przechwycenia cudu świata i spropagandowane Evangeliony/Cuthule nie mogły zostać zabrane z pola bitwy - zostały tam jako złomowa dekoracja.

Q: Nie działa mi interfejs, nie mogę wysłać armii z opóźnieniem, widzę krzaczki na ekranie...
A: Przede wszystkim, wyczyść pamięć cache przeglądarki (zazwyczaj ctrl+r, niekiedy w opcjach internetowych przeglądarki). Możliwe, że używasz przestarzałej przeglądarki nie trzymającej obecnych standardów, np. Internet Explorer 6. Spróbuj skorzystać z innej, nowszej przeglądarki – jeśli wtedy problem zniknie, to rozważ stałą zmianę przeglądarki na kompatybilną.

Q: Nie działa mi IRC, a mam zainstalowaną najnowszą Javę/własnego prawidłowo skonfigurowanego klienta...
A: Spróbuj połączyć się przez inny serwer IRC, np. wstukując /server torun.ircnet.pl 6667 polnet Ponadto zauważ, że swoim klientom TP S.A. może blokować sieć IRC (PolNet) – jeśli to właśnie TP S.A. jest Twoim dostawcą usług internetowych, to niestety ale nie jesteśmy w stanie Ci pomóc. Analogicznie w przypadku restrykcyjnie skonfigurowanego firewalla (np. w pracy). W takim wypadku spróbuj użyć proxy, konta shellowego bądź tunelowania.

Q: Zgłosiłem mój superekstraważny problem pięć godzin temu i nikt mi nie odpowiedział, tylko jakiś automat! Co to ma być?!
A: W dni robocze skrzynka zgłoszonych błędów jest zazwyczaj sortowana raz dziennie, zatem nie należy oczekiwać nadania biegu sprawie zaraz po zgłoszeniu. Ponadto zastrzegamy sobie prawo do opóźnień rzędu trzech dni, szczególnie w weekendy i święta.

Q: Zgłosiłem mój superekstraważny problem i tylko dostaję jakieś nicniemówiące emaile od systemu. Czy wy tam w ogóle ludzie pracujecie?
A: Tak, pracujemy. System automatycznie tworzy i wysyła emaile do zgłaszającego w przypadku dodania do sprawy komentarza, zmiany przydziału osoby prowadzącej bądź zakończenia prac.

Q: Zgłosiłem mój superekstraważny problem tydzień temu i nikt nic nie zrobił, to skandal! Tutaj chyba pracują sami niekompetentni nieudacznicy!
A: Staramy się jak możemy, niemniej nie jesteśmy wszechmocni i nie każdy problem da się rozwiązać od ręki. Przykro nam, ale musisz poczekać na swoją kolej i/lub aż wreszcie programiści dogrzebią się błędu w którejś z setek tysięcy linijek kodu.

Q: Zgłosiłem mój superekstraważny problem i nawet mi odpowiedzieli, że naprawione, ale nadal mi nie działa! Banda pajaców!
A: Poprawki w większości są wprowadzane w pakietach, nie indywidualnie. To, że problem został naprawiony oznacza zazwyczaj tyle, że poprawka wejdzie na serwery robocze wraz z kolejną wersją gry, po testach. Zatem należy poczekać na kolejną wersję gry. Jeśli natomiast po wgraniu kolejnej wersji gry problem oznaczony jako rozwiązany nadal występuje, to prosimy o ponowne zgłoszenie tego faktu.

Q: Uważam że (tu wpisać element gry) jest do niczego, to błąd przez który jestem pokrzywdzony, lepiej by mi się grało gdybyście mi ulepszyli/zwiększyli/dodali/dopisali (tu wpisać listę życzeń) a innym pogorszyli/zmniejszyli/ujęli (tu wpisać listę życzeń).
A: Poddaj swoje rewolucyjne pomysły pod ocenę graczy na forum w dziale Pomysłów i Propozycji.

Q: (zestaw mniej lub bardziej wyszukanych inwektyw)
A: (brak odpowiedzi)
:huh: Prawidłowe instancje i adresaci spraw w DT i Administracji
8) DeliriumTeam
8| DeliriumFAQ
:D Klub Anonimowych Deliryków
:evil: Ekstremalna Kantyna s0

Motto Pracowitego Administratora - Nie ma czystych kont. Są tylko źle przetrzepane.
Motto Pracowitego Projektanta - Wypuść jedną rzecz która działa wbrew zdrowemu rozsądkowi, to jesteś lamerem. Wypuść sto takich rzeczy, to jesteś wizjonerem.
Motto Pracowitego Moderatora - Zadaniem moderatora nie jest zginąć na forum, lecz uczynić wszystko co w jego mocy, by ci wszyscy męczący użyszkodnicy na nim zginęli.
Motto Pracowitego Koordynatora - Mam chody u Martuś i nie zawaham się ich użyć!

This post has been edited 5 times, last edit by "Valmag" (Mar 15th 2009, 8:23pm)

• Go to the top of the page

2

Monday, June 7th 2010, 1:21pm

Q: W misji dostałem jako nagrodę fenomen który już mam/właśnie się rozbudowywał.
A: W przypadku, gdy nagrodą jest fenomen, który w trakcie przyznawania nagrody jest rozwijany, rozbudowa jest tylko przyspieszana - nie dostaje się kolejnego poziomu fenomenu ani zasoby nie są zwracane. Ponadto obiekty inne niż armie, kryształy, Punkty Mocy oraz zasoby (czyli w szczególności fenomeny) są przyznawane już w chwili ukończenia misji, a nie w chwili odbioru nagrody.

Q: Na jakiej zasadzie działają ruiny w systemie Delirium II?
A: Ruiny w systemie Delirium II są tworzone na bazie istniejących miast graczy. W trakcie procesu tworzenia ruiny następuje m.in. ustawienie startowych zasobów na ruinie do niewielkiej wartości, zatem zazwyczaj musi minąć trochę czasu zanim opłacalne stanie się grabienie takiej ruiny. Na ruinie może natomiast od samego początku znajdować się wojsko (oraz struktury obronne), i nie jest ono automatycznie dobudowywane. Obecnie górnym pułapem wielkości automatycznie tworzonej ruiny, liczonym w punktach, jest punktacja gracza top50 na danym Świecie. Każda automatycznie utworzona ruina (nie należy mylić tego z zasadniczo nietykalnymi ruinami - zabezpieczonymi miastami graczy, którzy postanowili zakończyć grę) ma także swój czas życia nie przekraczający 30 dni, po upływie którego znika, a w jej miejsce tworzona jest nowa ruina o losowych parametrach oraz lokalizacji.
:huh: Prawidłowe instancje i adresaci spraw w DT i Administracji
8) DeliriumTeam
8| DeliriumFAQ
:D Klub Anonimowych Deliryków
:evil: Ekstremalna Kantyna s0

Motto Pracowitego Administratora - Nie ma czystych kont. Są tylko źle przetrzepane.
Motto Pracowitego Projektanta - Wypuść jedną rzecz która działa wbrew zdrowemu rozsądkowi, to jesteś lamerem. Wypuść sto takich rzeczy, to jesteś wizjonerem.
Motto Pracowitego Moderatora - Zadaniem moderatora nie jest zginąć na forum, lecz uczynić wszystko co w jego mocy, by ci wszyscy męczący użyszkodnicy na nim zginęli.
Motto Pracowitego Koordynatora - Mam chody u Martuś i nie zawaham się ich użyć!
  • Go to the top of the page